Glascreaties

Marleen Dotselaere werd in 1961 geboren te Brugge.

Geruime tijd sluimeren innerlijke krachten die uiteindelijk opborrelen en vormgeving vinden in vrije scheppingen in een materiaal waar zij een voorliefde voor heeft: glas.
Ze volgde tal van opleidingen bij gerenommeerde glaskunstenaars en ontwikkelde daarbij haar eigen stijl.

Volgens kunstcriticus Jaak Fontier (a.i.c.a.) zal haar activiteit als kleuterleidster daar ongetwijfeld een rol bij hebben gespeeld. Ontdek de vormen, het gebruik van het blauw, de werking van de kleur, de combinaties van de glassoorten, de heel speciale texturen van het gesmolten glas, de taal van de scherven, het ineenvloeien van de delen.   

Marleens glaskunst straalt een persoonlijk karakter uit. In composities monteert zij het organische, gekleurde deel op strenge geometrische, afgewogen dragers. Zo ontstaat een boeiende wisselwerking tussen spontaniteit en maat, tussen vrije vorm en de zorgvuldige afgemeten constructies van driehoeken, vierkanten of rechthoeken.

Door de verschillen in dikte en gelaagdheid krijgt de kleur diverse tonen. De lichtinval en de transparantie geven de dunnere lagen een lichtere kleur, de zwaardere hebben diepere tonen.

 

Glascreaties waarbij diverse vormen en kleuren in elkaar overvloeien, zelfs met elkaar concurreren, leidt tot geslaagde composities.
Door dit samenspel wordt de verbeelding van de kijker geprikkeld.

Beelding wekt verbeelding, de kijker vult zelf in.

Hugo Brutin (a.i.c.a.) : "Het esthetische van wat als het ware in licht is opgeborgen, in reepjes glas met een geometrische afbakening veronderstelt een gevoelige en serene creatieve ingesteldheid. Het mindere bereikt aldus het meerdere en mysterie voedt zich aan raffinement en aan een weloverwogen dosering. Schoonheid is een individueel gevoel, maar wat etherisch en meditatief oogt, en discreet de schittering nastreeft en bereikt van in elkaar versmeltende vleugjes kleurige materie verdient bijzondere aandacht en werkt aanstekelijk."

Waarom